Płyty indukcyjne i gazowe

Podczas urządzania kuchni, trzeba podejmować wiele istotnych decyzji. Istotnych, bo konsekwencje wielu z nich będzie się ponosić latami. Bo nikt nie urządza kuchni na rok czy dwa. Najczęściej tak organizuje się te pomieszczenia, by mogły one spełniać swoje zadanie przynajmniej przez kilka lat. I właśnie od tego, jakie decyzje się podejmie, zależy to, jak z takiej kuchni będzie się korzystać i jaka ilość pracy stanie się naszym udziale. Jeśli na przykład wybiera się płyty indukcyjne Gorenje, to od razu można się spodziewać, że utrzymanie ich w czystości będzie nieco łatwiejsze niż dbanie o czystość płyt gazowych.

Takie płyty indukcyjne stanowią gładką taflę, dzięki czemu ich mycie jest proste. Jednak płyty indukcyjne bywają droższe w eksploatacji niż płyty gzowe. Wynika to z tego, że ceny energii elektrycznej są dużo wyższe niż ceny gazu. Jeśli jednak nie gotuje się dużo lub korzysta się z własnej elektrowni słonecznej, to utrzymanie takiej płyty nie będzie wielkim wydatkiem. Zasilanie na energię elektryczną mają też najczęściej piekarniki Electrolux. Te cieszą się lepszymi opiniami niż piekarniki gazowe. W piekarnikach elektrycznych utrzymanie stałej temperatury podczas pieczenia jest podobno łatwiejsze niż w piekarnikach gazowych. Dlatego, nawet jeśli taki piekarnik czerpie duże ilości energii, to i tak wybiera się go częściej niż piekarnik gazowy. Często decyzje dotyczące wyboru sprzętu AGD podejmuje się na podstawie wyglądu określonych urządzeń. Nie zwraca się uwagi na koszty ich eksploatacji, ale na ich wygląd.